Tulband Cake 2009

Tulband-Cake-actie in Zuidwolde voor fietsenproject in Noord-Ghana

Eind 2009 is door de stichting Go4GhanaKids een verkoopactie georganiseerd. In Zuidwolde en omgeving zijn tulband cakes van bakkerij Berghuis verkocht.

Een deel van de opbrengst van deze actie is bestemd voor een fietsproject in Noord-Ghana. Het andere deel gaat naar het kindertehuis ‘The Redemption’ in Damongo (zie projecten).

In februari 2010 zijn er door Abukari en Joke Yakubu fietsen uitgedeeld. Zij vertellen hoe dit gegaan is:

‘De fietsen voor de kinderen op een rij’

“Vorige week hebben we 20 fietsen kunnen uitdelen waarvan 16 aan meisjes. De kinderen kwamen uit 9 verschillende dorpen. De meeste kinderen die een fiets gekregen hebben, zitten net in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Een aantal van de kinderen liep wel 10 tot 20 kilometer per dag (heen en terug ) naar school. De andere kinderen zitten nu in de laatste klas van het basisonderwijs en hopen volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs te gaan. Omdat zij over een paar maanden lange afstanden moeten gaan lopen, hebben zij nu alvast een fiets gekregen.

actie_paascake_foto_6
actie_paascake_foto_7

‘De trotse eigenaren van de fietsen’

Voordat we de fietsen uitdeelden, hebben we met de kinderen gepraat over het belang van onderwijs maar natuurlijk ook over het onderhouden van de fietsen. We hebben ze op het hart gedrukt dat de fietsen echt voor henzelf zijn en niet voor een ander familielid. Veel mensen in de dorpen hebben belang bij een vervoermiddel dus dat vaders of moeders, broers of zussen er ook graag een willen is niet zo vreemd, maar deze fietsen zijn echt bedoeld voor het bevorderen van hun onderwijs!

‘Luisteren naar een kort toespraakje over onderwijs en het onderhoud van de fiets’

Overigens, veel ouders zijn erg blij met deze gift voor hun kinderen. Het feit dat de kinderen sneller naar en van school kunnen komen, helpt ook weer bij het huishouden want vaak moet er na schooltijd water gehaald worden of brandhout en uiteraard moet er gekookt worden. Maar wat nog belangrijker is, is dat de kinderen veel minder moe zijn als ze thuiskomen en naast alle huishoudelijke karweitjes die ze moeten doen, ook nog een beetje tijd en energie overhouden om huiswerk te maken. Kortom het hele gezin heeft er uiteindelijk baat bij.

‘Trotse eigenaar van een fiets’

Het feit dat er meer meisjes dan jongens een fiets gekregen hebben, heeft te maken met het verschil in waarde dat veel mensen, vooral in de afgelegen dorpen, nog hechten aan onderwijs voor jongens of meisjes. De meeste jongens die lange afstanden naar school moeten lopen, hebben al een vervoermiddel – misschien gekregen of geleend van een vader of broer. De meisjes zijn wat dat betreft hier nog altijd achtergesteld. Gelukkig begint dat langzaam aan te veranderen en beginnen ouders ook hun dochters meer te stimuleren om naar school te gaan. Zo’n fiets helpt daar natuurlijk geweldig bij. Want, zoals een belangrijk gezegde hier in Ghana zegt: ‘ Onderwijs je een man dan onderwijs je een persoon, onderwijs je een vrouw dan onderwijs je een hele natie!”

In totaal zijn er 741 cakes verkocht, een enorme opbrengst. We willen iedereen die heeft meegewerkt aan deze actie bedanken! Omdat het een groot succes was, komen wij eind 2010 weer met een cake-actie!

‘De nieuwe fietsen uitproberen!’

‘Nadat ze de fiets in ontvangst genomen hebben, fietsten ze ermee naar de dorpen waar ze vandaan komen’

Wilt u meer over Joke Yakubu weten:

http://yakubufamilieghana.blogspot.com/