Slide background
Slide background
Slide background

Shirazu

December 2013 zijn we begonnen met het financieel ondersteunen van Shirazo. Dat betekent dat we een deel van zijn studie hebben kunnen betalen.

Achtergrond Shirazo

Shirazu maakte al deel van ons leven (Abukari en Joke) uit zonder dat we het eigenlijk wisten. Op een dag waren we buiten aan het werk, toen hij een praatje met ons maakte. Hij vroeg Joke, ‘kun je je me nog herinneren?’ Ze had werkelijk geen idee. Hij vertelde ons dat Joke hem jaren daarvoor ooit vervoerd had van een afgelegen dorp waar hij bij zijn grootvader woonde naar het dorp van zijn ouders. Hij was toen erg ziek, hij had polio. Zijn grootvader was geen Christen, zijn ouders wel. Samen met andere Christenen baden zijn ouders om genezing. Shirazo sterkte aan maar had als gevolg van de polio niet langer kracht in zijn rechterarm en -been. Omdat Jezus hem genas, besloot Shirazo Christen te worden. Inmiddels is dat al weer heel wat jaartjes geleden en op het moment dat wij hem weer ontmoetten, startte hij net met de tweede fase van het voortgezet onderwijs. Als gehandicapte in Ghana zijn je mogelijkheden erg beperkt.

Veel gehandicapte mensen zitten hele dagen thuis of bedelen langs de straten, er wordt veelal op hen neergekeken. We wilden Shirazo graag helpen om hem een betere toekomst te geven. Nadat hij zijn voortgezet onderwijs afgerond had, heeft hij een computeropleiding in Tamale afgerond en doet nu vrijwilligerswerk in een drukkerij. We ondersteunen Shirazo in zijn basisbehoeften (reiskosten en een maaltijd per dag). Hij woont in Tahima Yili (home of hope) zodat anderen hem kunnen helpen met het wassen van zijn kleren en andere zaken die hij zelf niet kan doen.

Shirazu dankt God dagelijks voor de omkeer die Hij in zijn leven gebracht heeft. Hij dacht werkelijk dat hij dood zou gaan. Soms zegt hij, ‘Ik zou Jezus nooit de rug toe kunnen keren, Hij heeft zo ontzettend veel voor mij gedaan!’ In de vakanties woont Shirazo bij een oom in Yendi – hij is dan een veel geziene gast in ons huis

Shirazo komt eigenlijk niet verder. De drukkerij kan hem geen betaalde baan bieden en ook zijn er met zijn basisopleiding te weinig kansen op een baan. Nu zijn we tot de conclusie gekomen dat het goed zou zijn als hij zijn kennis in computerprogramma’s wat zou verdiepen. Er bestaat een erkende opleiding in Tamale die een cursus aanbiedt in ‘IPMC Professional in Graphic & Web Design (level 1). Deze cursus lijkt erg geschikt en biedt de mogelijkheid om ook daarna vervolgcursussen te doen. De kosten aan deze cursus zijn omgerekend een kleine 400 euro (6 maanden). Omdat we zelf al drie studenten onderhouden hebben wij momenteel geen financiële armslag meer om de cursus voor Shirazo te bekostigen, i.i.g. niet op dit moment. Dus gooien we hier en daar een balletje op om te zien of er mensen zijn die zouden willen helpen met het onderwijs voor deze gehandicapte jongen.

update december 2015

Shirazo heeft de eerste fase van zijn opleiding tot grafisch medewerker met succes afgerond. Helaas wordt de vervolgopleiding die hij in Tamale hoopte te doen momenteel niet aangeboden en kan hij  voorlopig niet verder studeren. Hij werkt nu tijdelijk bij een drukkerij waar hij allerlei soorten werkzaamheden verricht. Omdat hij hier geen vast contract heeft en maar een hele kleine vergoeding krijgt, zijn we nu aan het kijken hoe we hem het beste verder kunnen helpen. We zijn bezig met het schrijven van een  ‘businessplan’ voor een zaakje waarin hij voor mensen kan typen, copieeren, uitnodigingen e.d. kan maken en schoolspullen kan verkopen. We hopen daarvoor dan fondsen te werven.

Joke Yakubu